Brachistochroon
Oving02
Oving03Kunstenaars

Henk Ovink (1967)


Locatie

Vijver Zernikelaan


Materiaal

Gegalvaniseerde IPE-profielen


Korte beschrijving

Het kunstwerk bestaat uit één gesloten curve die tegen een cirkel leunt en is op betonvoeten in een vijver gemonteerd.


Stijl/vormgeving

Dit beeld vertaalt het wiskundige probleem van de brachistochrone kromme. Een brachistochrone kromme beschrijft de lijn tussen twee punten die niet recht onder elkaar liggen en de snelste daling van een glijdend voorwerp aangeven. Het kunstwerk is een constructivistisch lijnenspel dat een grafische illustratie van een wiskundig probleem in de derde dimensie plaatst.Over de kunstenaar

Henk Ovink studeerde in de jaren 1980 een aantal jaren wiskunde aan de RUG. Aansluitend stapte hij over naar de Academie Minerva in Groningen en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Wiskundige verhoudingen, formules en de logica van de getallen liggen aan de basis van zijn werk. Tegenwoordig werkt hij als eerste watergezant van Nederland in dienst van de Amerikaanse Federale overheid.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Dit werk is opgenomen in het project 'Kennisjaren 1994-2014' ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, waarmee kleurrijke figuren uit de geschiedenis van de universiteit geëerd werden. In dit geval is het een herinnering aan Johann Bernoulli, een Zwitserse geleerde diens nazaten in Groningen neerstreken en een hele geleerdendynastie stichtten. Aanvankelijk stond het beeld op een grasveld, maar later kreeg het een plek in de vijver vooraan in de Zernikelaan.


Gerelateerd werk

Geen


Eigenaar

Rijksuniversiteit Groningen


Links

rug.nl/society-business/sculpture-project/sculpture1996 staatingroningen.nl: brachistochroon 

rkd.nl/nl/explore/artists/61339