ParadijsstraatKunstenaars

5 kunstenaars en buurtkinderen (zie kolom rechts)


Locatie

In de gevels van de Radijsstraat zuidzijde


Materiaal

Paneel met acrylverf


Korte beschrijving

42 panelen van 1,12 x 1,16 m (b x h), beschilderd met natuurtaferelen. Deze panelen zijn geplaatst in de raamkozijnen op de plaats waar ná een renovatie een doucheruimte is gekomen.


Stijl/vormgeving

Aan de hand van het thema ‘Natuur’ beschilderden de vijf kunstenaars de panelen met aan de visuele werkelijkheid gerelateerde onderwerpen. Soms zijn het landschappen, soms betreft het eerder een decoratieve plaatsing van plant en dier op een egale achtergrond.


Over de kunstenaars

Er waren bij het project een vijftal kunstenaars betrokken:

- Bernard Divendal beschilderde de panelen van 22 t/m 40;

- Marjatta Ranta-Iso (6 t/m 20);

- Kamran Srush (42 t/m 60);

- Isabella Werkhoven (62 t/m 80)

- Paul de Vos schilderde met buurtkinderen het eerste en laatste paneel (4 en 82).


Geschiedenis/betekenis van het werk

Bij dit project is de natuur de stad binnengehaald. De geheel stenen gevel krijgt aldus inkijkjes in de natuur van buiten de stad. Ook de natuur ín de stad krijgt aandacht. Op deze wijze worden de woningen verbonden met het groen in de straat.

Het project is geïnitieerd door een kunstcommissie van bewoners van de Radijsstraat in 2003, waarbij kunstenaars werd gevraagd een schetsontwerp in te dienen. Van de schetsen werd een expositie gehouden. Bewoners konden stemmen op de door hen gewenste kunstenaars. Het project werd gefinancierd o.a. door Woningbouwvereniging Patrimonium, het CBK en de Gemeente Groningen.