Gjalt Blaauw
Blaauw04
Blaauw05
Blaauw02Kunstenaar

Gjalt Blaauw (1945)


Locatie

Van DoorenVeste, Zernikeplein 11 (achterkant gebouw)


Materiaal

Dolomiet (Anröchter), staal, verf, 7 x 2,20 x 1,10 m


Korte beschrijving

Een enigszins taps toelopende zuil, bestaande uit twee delen, met er bovenop geplaatst een ‘kroon’ van blauw geverfd staal met drie grillige punten.Stijl/vormgeving

Het werk van Blaauw is niet echt onder één stijl onder te brengen. Toch is er genoeg over het werk te zeggen.

De zuil, met een min of meer vierkante basis, is ongepolijst en ruw gevormd. Het splijten en hakken van de steen is goed te zien. Je zou de zuil expressief gevormd kunnen noemen. De blauw gelakte stalen geconstrueerde vorm bovenop is deels zeer geometrisch. De grillige punten zijn dat vanwege het productieproces natuurlijk ook, maar suggereren tevens expressie.

Het is het wankel evenwicht, de combinatie van steen en staal, het contrast van ruw grijs steen en strakblauw staal, die dit werk tot een spannend geheel maken.Over de kunstenaar

Gjalt Blaauw is in Groningen geen onbekende. Opgeleid aan ABK Minerva begon hij zijn carrière als beeldhouwer. Eerst werd alleen met steen gewerkt, later kwamen er andere materialen bij, zoals staal, maar ook gevonden voorwerpen.

Voor hem zijn vooral beeldbouwkundige en beeldende principes van belang, zoals het proces van hakken en zagen, het stapelen, evenwicht en de combinatie van verschillende materialen en vormentaal. Onder de handen van Blaauw ontstaan er altijd weer poëtische beelden.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Blaauw is in Groningen een begrip geworden vanwege de grote hoeveelheid werk dat in de stad geplaatst is, maar zeer zeker ook van wege het herkenbare gebruik en bewerking van de steensoorten, de abstracte ruimtelijke stalen vormen en hun combinatie.


Eigenaar

RijkHanzehogeschool (faculteit Techniek)


Gerelateerd werk (in Groningen)

In veel steden in Nederland is werk van Blaauw te vinden. In Groningen zijn o.a. bekend:

Mannetje, Kruissingel

Z.t., Rotonde Diamantlaan/Siersteenlaan

Z.t., Heresingel 16-18

Z.t., Noorddijkerweg (Recreatiepark Noorddijk)

3 Stenen, Tuinwijk


Links

www.gjaltblaauw.nl