Viaduct MoesstraatKunstenaar

Jacqueline Smid m.m.v. buurtbewoners van Tuinwijk (mozaïek noordzijde) en de Noorderplantsoenbuurt (zuidzijde)


Locatie

Fietsviaduct Moesstraat


Materiaal

Tegelstukjes, die met boekbinderslijm op een voorgetekend ontwerp van glasvezel worden geplakt, vergelijkbaar met de werkwijze bij een kleurplaat. Nadat het hele beeld gevuld was met mozaïektegels, werd de glasvezel in stukken van 50 x 50 cm geknipt en vervolgens door tegelzetters op het viaduct geplaatst.


Korte beschrijving

Community Art, mozaïek, thema natuur, architectuur, kunst aan bouwwerk


Stijl/vormgeving

De Tuinwijkkant is een bonte schakering van aan de natuur gerelateerde motieven, omlijst door regenboogsegmenten.


Aan de kant van de Noorderplantsoenbuurt zijn voornamelijk huizen afgebeeld, romantisch omlijst door boomstammen, die aan de overkant van de viaduct in de echte bomen doorlopen.


Over de kunstenaar

Buurtbewoonster Jacqueline Smid (1963, Utrecht), studeerde Zorgwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt zich zelf niet kunstenaar maar “ambachtsvrouw”.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Na het succes van het tegelmozaïekproject (2009) in Tuinwijk, bedacht Smid een vervolg: een mozaïek aan de noordzijde van de fietstunnel in de Moesstraat. Ca. 70 bewoners hielpen mee aan de realisatie. Kunstenaar (en buurtbewoonster) Jacqueline Smid begeleidde het project. Zij ging op zoek naar mensen uit de wijk die het ontwerp maakten. Vervolgens trok ze de wijk in om mensen uit te nodigen deel te nemen aan de uitvoering van het project, dat werd gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, een samenwerkingsverband van de Gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het kunstwerk valt te scharen onder de noemer Community Art: kunst voor én door bewoners. Het doel was tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie. Dit deel van het mozaïek kwam gereed in 2011.


Het project werd zo’n succes dat de bewoners aan de andere kant van het spoor “hun” gedeelte van de tunnel ook wilden opvrolijken. In een vergelijkbare opzet werd het mozaïek aan de zuidzijde gerealiseerd. Een plaquette herinnert aan de onthulling door wethouder Ton Schroor op 31 mei 2013.


Kunstenaar Jacqueline Smid: "Viaducten blijven sombere, deprimerende plekken. Er wordt nu kleur op aangebracht. Het leuke is dat er eigenlijk nooit graffiti op gespoten wordt. Mensen zijn zo betrokken dat ze eventuele schade meteen herstellen."


Gerelateerd werk

Tegelmozaïekenproject Tuinwijk, eveneens begeleid door Jacqueline Smid.


Websites:

website van Jacqueline Smid

een interview met Smid op de website van Tuinwijk