Vorm


Kunstenaar

Robert Maingay


Locatie

Bij de entree tot de studentenflat aan de Kornoeljestraat.


Materiaal

Gebogen plaatwerk van roestvast staal, vulling van beton.


Korte beschrijving

Abstract en plastisch staand object.


Stijl/vormgeving

Van voren gezien is dit werk een grote gesloten rechthoek, met daaraan gemonteerd een golvende vorm die lijkt op een snavel of een mond. Van opzij is het werk het tegendeel van gesloten: de grote rechthoek blijken twee platen en de golvende vorm loopt tussen de platen gewoon door.

Maingay beschrijft zijn werkwijze voor beton-metaal plastieken als volgt: "Eerst wordt uit roestvrij staal of aluminium plaat de omtreksvorm van het beeld vervaardigd. De verschillende metalen delen worden gebogen en aan elkaar bevestigd met popnagels. Vervolgens wordt de omtreksvorm vlak op de grond neergelegd en vol gestort met beton. Als het beton is uitgehard wordt het zaakje recht overeind gezet en wordt tussen het metaal en het beton een rubberachtige lijmlaag aangebracht. Deze laag is nodig om de verschillen in uitzettingscoëfficient van het beton en het metaal op te vangen."


Over de kunstenaar

Geboren in Semarang (voormalig Nederlands-Indië) op 24 februari 1939. Maingay studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hij woonde in Rotterdam, waar hij op 23 oktober 2016 ook overleed.

Maingay werkte als beeldhouwer, architect en meubelmaker tot 2006 in de Rotterdamse wijk Terbregge, daarna in Vreewijk.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Geplaatst in 1969. Helaas is het beeld door de jaren heen beschadigd geraakt: het beton is verbrokkeld en gekrompen waardoor er kieren zijn ontstaan in de aansluiting met het staal.


Gerelateerd werk

Dit is het enige kunstwerk van Maingay in Groningen. De meeste van zijn werken staan in het westen van het land. Voor een herdenkingsmonument ’40 – ’45 in Rotterdam ontwierp Maingay een beeld met een gelijkende vormentaal.Website van Robert Maingay
Het Herdenkingsmonument 1940-1945 in Rotterdam vertoont stilistisch veel overeenkomst met Vorm.


(foto: wikipedia)