Roep om kennis
Krol03
Krol01
Krol04Kunstenaar

Edzard Krol (1962)


Locatie

Blauwborgje


Materiaal

Plaatstaal, hoogte 2,20 x breedte 2,30 m


Korte beschrijving

Het roestige, vrij platte werk verbeeldt een labyrint van hersenen boven een in de lucht roepend hoofd.


Stijl/vormgeving

Tekenachtige, vrijstaande sculptuur. Het werk is gemaakt van een platte plaat waarin is gesneden, waarnaar de plaat tot de derde dimensie is uitgevouwen. Als je langs het beeld fietst of loopt, is eerst een haast tweedimensionaal hoofd te herkennen maar als je direct voor het werk gaat staan, ontvouwt zich een abstract tafereel dat je als wirwar van gedachten zou kunnen omschrijven. Zodra de zon schijnt tekenen zich op de monochroom roestkleurige platen scherpe schaduwen en contouren af.


Eigenaar

Rijksuniversiteit GroningenOver de kunstenaar

Afgestudeerd aan de Academie Minerva in 1995, waar hij tekenen, schilderen en grafiek studeerde. Tegenwoordig fulltime vertaler van met name Amerikaanse literatuur in het Nederlands.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Ontstaan in opdracht van de RUG om in het kader van de scholierenmanifestatie 'Wetenschap en Techniek' een beeld te vervaardigen met als thema “Over leven”. Krol ontwierp het beeld tegen het einde van zijn studie aan de Academie Minerva. Het uiteindelijke product was niet voor de eeuwigheid bedoeld en belandde op een opslagplaats van de universiteit. Na een poosje werd Krol benaderd door iemand van de RUG om het toch ergens te plaatsen, maar het plan dat hij bedacht om het in een moerasachtig gebied te plaatsen, waar de kop net bovenuit zou komen, alsof hij hapte naar lucht en bovenkwam of dreigde onder te gaan, is nooit uitgevoerd, want te duur. Daar kwam bij dat het plaatijzer niet roestvrij is. Daarna is het beeld een tijdje uit zicht verdwenen, tot het ineens opdook op de plek waar het nu staat. Jammer genoeg is het enigszins verbogen en moet het eigenlijk verstevigd worden.


Gerelateerd werk

Geen


Links

staatingroningen.nl: roep-om-kennis

linkedin.com: edzard-krol