LichtwerkKunstenaar

Krijn Christiaansen


Locatie

Kastanjelaan 1 (boven het station Groningen Noord, zuidzijde)


Materiaal

Computergestuurd TL of LED-licht, afmeting 2,20 x 76,00 m (h x b)


Korte beschrijving

Minimalistisch kunstwerk dat overdag geheel onoppvallend is en

in het donker oplicht.


Stijl/vormgeving

Dit kunstwerk van Krijn Christiaansen zal nog niet veel mensen zijn opgevallen. Het ontstond 2006 voor station Groningen Noord en bestaat uit 26 tl-buizen die haast onzichtbaar aan de buitenkant van het perron richting binnenstad zijn aangebracht. Oorspronkelijk reageerden de lampen op de trilling van de binnenrijdende treinen.

In 2011 was het werk aan onderhoud toe. Er zou nieuwe LED-verlichting worden geplaatst, de armaturen waar nodig vervangen en geschilderd. Ook was het de bedoeling om in plaats van met de bewegeing van de treinen te communiceren een eigen vaste "choreografie" te programmeren. Of dat gebeurd is, kunnen we helaas niet beoordelen want op dit moment is het lichtwerk 's avonds gewoon donker.Over de kunstenaar

Geboren op 24 juli 1978 in Tilburg, afgestudeerd 2001 aan de Design Academy Eindhoven. 2006 bekroond met de Nederlandse Designprijs.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het lichtkunstwerk was een initiatief van de wijkbewoners en het werd gerealiseerd in het kader van het gemeentelijk project ‘Schoon, Heel, Veilig’. Jarenlang werd het station als een ongure locatie ervaren. De afgelopen jaren hebben allerlei aanpassingen het station een meer positieve invulling gegeven. Zo zijn bijvoorbeeld de voormalige stationstrappen omgebouwd tot ateliers voor kunstenaars. Eigenaar van het werk is de Gemeente Groningen.


Website:

Krijn Christiaansen op Wikipedia