Centaur
Gardella02
Gardella01
Gardella03Kunstenaar

Jon Gardella (1948)


Locatie

1984, kruising Zernikelaan/Blauwborgje


Materiaal

Brons, hoogte 1,80 m


Korte beschrijving

Als het ware zwevend boven een granieten sokkel staat het lijf van een centaur: half mens, half paard. Hoofd, armen ontbreken, van de benen resten slechts korte stompen. De zeer gespierde centaur lijkt bevroren in een sprong.


Stijl/vormgeving

Gardella abstraheerde op expressieve wijze het paarden- en mensenlijf, terwijl e.e.a. er tóch realistisch uitziet. Gardella behoorde dan ook tot de ‘Groep van figuratieve abstractie’van de Amsterdamse Rijksacademie. De uitdrukking van het kunstwerk is echter zeer expressief, mede door de detaillering de houding van het paard en de draaiing in het mensenlijf. Het werk straalt dynamiek en kracht uit. De expressieve toets van het boetseren maakt dat het brons veel reflecties van het opvallende licht geeft waardoor het zware mens-dier ook iets lichts krijgt.Over de kunstenaar

Gardella is geboren in de Verenigde Staten van Amerika en was al op jonge leeftijd actief aan het beeldhouwen. Hij studeerde in Italië en in Amsterdam aan de Rijksacademie. Zijn werk is sterk beïnvloed door Renaissance en de beeldhouwer Rodin.


Geschiedenis/betekenis van het werk

--


Eigenaar

Regionaal Ziekenfonds (?) Groningen


Gerelateerd werk (in Groningen)

Gardella is een productief beeldhouwer; in de openbare ruimte van Groningen is echter geen ander werk van hem bekend.


Links

www.jongardella.com

www.staatingroningen.nl