Joost Swarte
Swarte04
Swarte3 plus omg FD_cr
Swarte03
Swarte01Kunstenaar

Joost Swarte (1947)


Locatie

Van DoorenVeste, Zernikeplein 11 (achterkant gebouw, atrium)


Materiaal

Verf, 8 x 4 m en 6 x 8 m


Korte beschrijving

Drie grote muurschilderingen vullen grote muurvlakken op, getekend op tekenachtige wijze met egale kleurvlakken.

De eerste schildering, groot en vertikaal rechthoekig toont een aantal kale bomen met de maan er groot achter. Op één van de takken zit, gehurkt, een man te werken aan een computer.

De tweede schildering is daar tegenover en toont in een horizontaal vlak vier bomen – als coulissen op Escheriaanse wijze opgezet – met daarin steeds een tweetal personen die in de boom aan het werk zijn. Zij tonen het proces van verbouwen en oogsten: planten, bloesem, appels plukken en de consumptie van de vrucht. De mensenparen zijn steeds op eenzelfde wijze in de boom geplaatst.


Stijl/vormgeving

Swarte heeft een drietal tekeningen vervaardigd in de van hem zo bekende ‘klare lijn’, de stijl waarin Hergé zijn creatie Kuifje tekende. Deze stijl is te herkennen aan de vereenvoudigde vormen met met de pen getekende redelijk strakke contourlijnen, die egaal worden ingekleurd. Het werk heeft een figuratief uitgangspunt, maar is tegelijkertijd sterk gestileerd/geabstraheerd.

De bomen zijn in dit geval sterk gestileerde silhouetten. Ook is de interesse van Swarte in de Art Deco van de jaren twintig en dertig zichtbaar. Ruimtelijkheid ontstaat door een projectiewijze waarbij ‘weglopende lijnen’ evenwijdig blijven lopen. In de tekeningen vangt Swarte op humoristische wijze natuur en techniek samen.Over de kunstenaar

Joost Swarte studeerde Industrieel ontwerp in Eindhoven en werd vervolgens striptekenaar en grafisch ontwerper. Hij begon al vroeg in zijn carrière het striptijdschrift Modern Papier en werkte mee met andere bladen zoals het in die tijd zeer populaire Aloha. Later richtte hij de uitgeverij Oog en Blik op. Hij ontwierp o.a. platenhoezen, glas-in-loodramen en meubilair. Voor de gemeente Haarlem ontwierp hij het theater De Toneelschuur, dat hij samen met architectenbureau Meccano bouwde. En hij werkte samen met Fay Lovsky (haar band heette Bande Dessinée). Enkele stripfiguren zijn Jopo de Pojo, Dr Ben Cine en een bekende serie was Niet zó, maar zó!


Geschiedenis/betekenis van het werk

Deze muurschilderingen werden met de kunstenares Gerrie Starreveld, met wie hij al eerder samenwerkte, vervaardigd.


Eigenaar

Hanzehogeschool (faculteit Techniek)


Gerelateerd werk (in Groningen)

--


Links

www.joostswarte.com

www.staatingroningen.nl