Viaducten
Fietstunnel Park Selwerd (oude situatie)

De drie kunstwerken zijn in 2018 verwijderd en zullen niet meer terugkomen. Reden was de vernieuwing van de geluidswering van de ringweg, waar de werken niet in  worden opgenomen.


Kunstenaar

Bob Stolzenbach


Locaties

het gaat hier om twee viaducten in Selwerd van hetzelfde project, geplaatst aan de zuidzijde van de geluidswering langs de Ringweg Groningen/Plataanlaan:

  • de fietstunnel aan de noordzijde van Park Selwerd, leidend naar het begin van de Paddepoelsterweg.
  • het viaduct aan de noordzijde van de Iepenlaan, leidend naar het Selwerderhof.

De derde bevindt zich in aan de Zonnelaan (toegang Zerniketerrein) in Paddepoel.


Materiaal

Staal, verf.


Korte beschrijving

Maken deel uit van een serie van drie kunstwerken aan de noordelijke ringweg.


Stijl/vormgeving

Geometrisch, abstract spel van rechte en gebogen lijndelen in verschillende kleuren. De geluidswering langs de Plataanlaan is van hout, maar boven de viaducten gemaakt van geprofileerde stalen panelen.  De ornamenten volgen het ritme van de panelen, die achter het  kunstwerk in harmoniserende kleuren zijn geschilderd. Het industriële karakter van deze geluidswering blijft desondanks goed zichtbaar, al verlenen de lijnen een horizontale dynamiek aan het geheel.

Viaduct Iepenlaan


Over de kunstenaar

Bob Stolzenbach werd in 1943 geboren in Den Bosch en werkte in Oirschot. Hij was een veelzijdig man. Eerst werkte hij bij een kunstsmid, studeerde vervolgens economie, leerde ook pottenbakken en maakte later sieraden. Hij studeerde begin jaren 70 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en legde zich uiteindelijk toe op het het beeldhouwen. Hij werkte zowel met metaal als met steen en marmer. Hij overleed in 1999.


Geschiedenis/betekenis van het werk

In de jaren 80 werd begonnen met het plaatsen van geluidsweringen en verfraaiingen. Het ministerie van Vervoer, Ruimtelijke Ordening en Milieu stimuleerde deze kunstwerken financieel: een kunstwerk voor een kunstwerk. Zodoende ook werden de werken van Stolzenbach in 1984 aangekocht en geplaatst door de Provincie Groningen, eigenaar van de ringweg.


Gerelateerd werk

-in Paddepoel: het viaduct over de Zonnelaan, richting het Zerniketerrein.


in vogelvlucht: de voormalige locaties van de drie kunstwerken van Bob Stolzenbach langs de Plataanlaan/noordelijke ringweg