De Es (Patrimonium)


Kunstenaar

Riek Ammermann


Locatie

Oostelijke gevel van het vroegere verzorgingshuis Huize Patrimonium, Beukenlaan 36.

In 2016 is de naam veranderd in De Es, onderdeel van zorgorganisatie ZINN, met als adres Beukenlaan 156.


Materiaal

Geglazuurde bakstenen. Formaat wand: 17,5 x 3,20 m.


Korte beschrijving

Wandreliëf.


Stijl/vormgeving

Abstracte kunst in diverse kleuren geglazuurde baksteen in onregelmatige vormen met een opvallend grillige variatie in metselwerk.

De ongave stenen zijn mislukte stenen die of te heet zijn gebakken of juist te weinig warmte hebben gehad. Riek heeft zelf zorgvuldig de stenen uitgezocht in een steenfabriek uit Groningen. Riek is bij het metselwerk geholpen maar hield wel duidelijk vinger aan de pols.


Over de kunstenaar

Riek Ammermann is op 20 mei 1944 geboren te Groningen, waar zij afstudeerde bij Academie Minerva in monumentale vormgeving. Aanvankelijk maakte zij dan ook grote objecten in relatie met gebouwen. Later is zij zich steeds meer op tekenen en schilderen gaan richten. Daarnaast gaf zij jaren les in eigen atelier en

aan verschillende instellingen.


Geschiedenis en ondergang van het werk

Oorspronkelijk geplaatst in 1971 als onderdeel van de entree van Huize Patrimonium, zoals het verzorgingshuis toen heette. Intussen is het een woonzorgcomplex van ZINN.


Sinds maandag 27 februari 2017 is dit monumentale kunstwerk jammer genoeg voorgoed verdwenen. Op deze dag  stortte de muur in als gevolg van fouten tijdens de sloop en verbouwing van het centrum. Het was de bedoeling om het 46 jaar oude kunstwerk te sparen en een deel van de muur in een haakse hoek op de andere te zetten, zo zou de muur deel uitmaken van de nieuwe fietsenstalling.

Woningstichting Patrimonium, de eigenaar van het pand, heeft met Riek Ammermann gesproken en overeenstemming bereikt dat het reliëf niet gerestaureerd zou worden. Direct daarna zijn de restanten voorgoed verwijderd.


We betreuren dat het werk er niet meer is. Het had een grote betekenis voor Selwerd omdat het niet alleen het enige monumentale werk van Ammermann was, maar ook het enige monumentale werk in de wijk.


Op dit moment is nog niets bekend over plannen om het verlies van de kunstwaarde te vervangen of op andere wijze compenseren.Gerelateerd werk

- wandreliëf aan de CBS De Wegwijzer, Acacialaan

- website van Riek Ammermann