Levensloop


Kunstenaar

Loes Heebink


Locatie

Park Selwerd, op een kruispunt van twee doorgaande fietspaden in het noordelijke deel van het park.


Materiaal

In aluminium gegoten schoenen; aluminiumstander met kunststofpanelen. Hoogte 4 meter, breedte 1,45 meter.


Korte beschrijving

Wegwijzer met gekleurde richtingborden naar de zes werelddelen op een stapel zilverkleurige schoenen.


Stijl/vormgeving

Concreet voorwerp van een wegwijzer op ware grootte met zes borden die in de richting van de zes werelddelen wijzen. Dit symbolische kunstwerk laat direct zien waar het over gaat. De wegwijzer markeert het kruispunt tussen de twee Groninger wijken Paddepoel en Selwerd en de Nederlandse lange-afstand-wandelroute, het Pieterpad, dat loopt van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Nu is het niet de bedoeling dat de Pieterpad-lopers een van de wegwijzerborden volgen – ze zouden hopeloos verdwalen. Maar ze mogen wel even stilstaan bij de mensen die hier wonen. De wegwijzer is een symbool van de diversiteit van wijkbewoners die in totaal uit 88 verschillende landen afkomstig zijn.


Over de kunstenaar

Loes Heebink is geboren op 6 maart 1955 in Utrecht. Ze volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Haar atelier staat in Nijeveen.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Kunstproject Levensloop is gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord, een samenwerkingsverband van de Gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het kunstwerk valt te scharen onder de noemer Community Art: kunst voor én door bewoners.

Het idee voor een wegwijzer kwam van wijkbewoner Hans Mulder. Kunstenaar Loes Heebink werkte het idee uit tot kunstproject Levensloop waarbij een jaar lang verhalen zijn verzameld van mensen in de wijk. Die verhalen zijn gebundeld en als boek verschenen.


Gerelateerd werk

In Groningen staan verschillende werken van Loes Heebink of waaraan zij heeft meegewerkt:

-Oosterparkwijk: Fluisterbanken

-Oosterstraat: Bus-stops

-Corpus den Hoorn: Water-licht
Website Loes Heebink