Kamerlingh Onnes


Kunstenaar

Prosper Verwilligen


Locatie

Op het schoolplein van de scholengemeenschap Kamerlingh Onnes aan het Sleedoornpad.


Materiaal

Gelakt cortenstaal. Hoogte 2,6 meter.


Korte beschrijving

Dit werk bestaat uit twee blauw gelakte geometrische delen van een staalplaat die op enige afstand van elkaar staan, maar in feite uit een stuk gesneden zijn. De oorspronkelijk vierkante plaat is zodanig in halfcirkelvormige segment uitgesneden dat er een

K (Kamerlingh) en een O (Onnes) in te herkennen is.

Doordat ze parallel en op enige afstand van elkaar geplaatst zijn ontstaat er steeds een ander geometrisch vormenspel, wanneer je er omheen of tussendoor loopt.
Stijl/vormgeving

Het is een abstract, constructivistisch beeld met een zeer eenvoudige vormentaal: rechthoekig, bol en hol. Het dankt zijn spanning aan de steeds wisselende vorm die ontstaat door de verplaatsing van de beschouwer.


Over de kunstenaar

Geboren op 1 april 1946 in Groningen en als laatste werkzaam in Amsterdam. Er is verder weinig over het leven van de kunstenaar bekend. Ander werk van hem is o.a. te vinden in Zoetermeer en Amsterdam Zuidoost.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Dit werk kwam tot stand in het kader van de 1%-regeling, waarbij 1% van de bouwsom van de bouw besteed dient te worden aan kunst ten behoeve van de aankleding van het gebouw. De gestileerde lettervormen K en O, komen ook binnen de bouw terug als decoratieve elementen.