Scherven brengen geluk


Kunstenaar

Hans van Bentem met medewerking van buurtbewoners


Locatie

Kastanjelaan 1 (onder viaduct station Groningen Noord)


Materiaal

Keramische scherven, beton, elk paneel 1,5 x 1,5 m


Korte beschrijving

14 mozaïeken reliëfs


Stijl/vormgeving

Scherven brengen geluk bestaat uit 14 betonplaten. Op elke plaat zijn scherven in patronen verwerkt tot mozaïeken. In het midden van de panelen zijn handgemaakte keramische objecten van de kunstenaar aangebracht.

Ook de buurtbewoners van het Noorderstation hebben een steentje bijgedragen aan de mozaïeken. Zij leverden massaal scherven van kopjes, borden, schoteltjes en tegeltjes in, die eveneens door Van Bentem in de panelen gebruikt zijn. Als dank ontvingen de buurtbewoners een door de kunstenaar ontworpen tegeltje met de tekst ‘scherven brengen geluk’. ’s Avonds zijn de mozaïeken verlicht.


Over de kunstenaar

Van Bentem is geboren op 14 juni 1965 in Den Haag. Van 1983 – 1988 volgde hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag, afdeling Monumentale Vormgeving.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Na klachten over gevoelens van onveiligheid op en rond het Noorderstation besloten omstreeks 1995 de gemeente Groningen en de Nederlandse Spoorwegen het station en de omgeving een opfrisbeurt te geven. Bovendien was in de buurt in 1997 de studente Anne de Ruijter de Wildt vermoord. Reden genoeg om de viaduct lichter en veiliger te maken. In de mozaïeken zijn ook door Anne zelf verzamelde scherven verwerkt. Geplaatst in 2000.

 

Gerelateerd werk

Zonder titel, muur langs de Verlengde Lodewijkstraat


Websites:

Artikel van Natalja Oosterbaan in de Riepe

Hans van Bentem op Wikipedia

Krantenartikel onthulling 24/11/2000


Alle 14 mozaïeken op een rij, zoals ze zijn geplaatst op de pijlers van het viaduct. De bovenste rij aan de noordkant (aan de kant van Selwerd), de onderste rij aan de zuidkant (centrumzijde). Klik om te vergroten.