Michel VeltKunstenaar

Michel Velt (1985)


Locatie

Kadijk 4


Materiaal

Spuitverf


Korte beschrijving

Drie muurschilderingen aan zijkanten en voorgevel van het pand van Start-up City aan de Kadijk.

Zij stellen respectievelijk voor: een collage met als hoofdonderwerp Albert Einstein, omringd met geometrische figuren, één met een uil, idem, en een derde met een kolibrie als hoofdmotief. Daarnaast zijn er nog enkele andere wanden beschilderd met een portret en een zebra.


Stijl/vormgeving

Michel Velt werkt in een zeer realistische stijl, die je ook wel fotorealisme of hyperrealisme kan noemen. Alle onderdelen zijn minutieus uitgewerkt. De achtergrond van de schilderingen bestaat uit een aantal geometrische vormen als veelpuntige sterren, onmogelijke vierkante en driehoekige constructies die zó uit het werk van Escher komen. Door de kleurkeuze, blauwen, grijzen in gevarieerde licht-en-donkertinten, vormt elk werk – voor- en achtergrond – één geheel. De werken zijn geheel aan de hand ven een enkele schets vervaardigd met spuitverf.

Het portret van Einstein is gebaseerd op een geconstrueerd 3D-filmpje, omdat er weinig portretten van Einstein te vinden zijn op Google.


Over de kunstenaar

Michel Velt (1985) studeerde aan ABK Minerva en besloot na korte tijd niet meer in zijn atelier op doek voor het galeriewezen te werken, maar zich naar buiten te richten en zich met street-art bezig te houden: werk dat voor iedereen zichtbaar is en waarvan iedereen kan genieten. Hij ziet zichzelf meer als een bakker die taarten bakt. Zodra een taart klaar is, verdergaan met de volgende. Daarna is hij er niet meer zo mee bezig. Invloeden zijn – natuurlijk – zijn idool de graficus M.C. Escher, de Jugendstil – de kunststroming uit het begin van de vorige eeuw – en de street-art beweging. Zijn werk is van New York tot op Bali te vinden. Ook in de stad is zijn werk (al dan niet tijdelijk, zoals het werk voor Eurosonic, Noorderzon) op diverse plaatsen te zien.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het werk heeft als doel de beschouwer te laten genieten van mooie schilderijen. Op de kunstacademie en in het huidige kunstklimaat is dat niet erg populair – de kunstenaar hoort ergens, liefst op maatschappelijk of artistiek terrein, een uitspraak te doen met zijn werk.


Eigenaar

(?)


Gerelateerd werk (in Groningen)

Oosterpoort, Korte Nieuwstraat 3

Rond Dot, Ciboga-terrein

Wolkenfabriek, Peizerweg/Hoendiep


Links

www.michelvelt.nl

www.staatingroningen.nl