Low Profile
Daan02
Daan01
Daan03Kunstenaar

Gunnar Daan (1939-2016)


Locatie

Nijenborgh 7


Materiaal

Rvs banden, grond en gras


Korte beschrijving

Dit object ligt iets hoger dan het pad onder de Linnaeusborg, het groene schuine gebouw. Het kunstwerk bestaat uit vier figuren waarvan de contouren zijn gevormd door stalen banden. De banden raken zo’n tien centimeter uit de grond en zorgen daardoor voor schaduwwerking. Het perspectief verschuift in het voorbijgaan.


Stijl/vormgeving

Onder de naam landart schaart zich kunst die pas in dialoog met de omgevende natuur tot een geheel wordt. De vormen doen aan de comic-achtige figuren van Keith Haring denken. Het lijkt een kort stripverhaal dat lukraak in de grond is getekend. Te zien zijn een liggende man, een liggende vrouw, een plat uitgestrekte hond en een opgerolde kat, zonder veel detaillering.


Eigenaar

Rijksuniversiteit Groningen
Over de kunstenaar

Gunnar Daan was een Nederlandse architect, afgestudeerd aan de TU Delft in 1965. Hij heeft veel bouwprojecten gerealiseerd, waaronder het clubgebouw voor roeivereniging De Hunze, Galerie Waalkens in Finsterwolde, woningbouw in de Reitdiephaven. Daarnaast heeft hij zich ook met autonome kunstwerken, meubels en tekenen beziggehouden.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Dit werk is een herinnering aan Rudy van den Hoofdakker die in 1966 aan de RuG promoveerde met een proefschrift getiteld: “Behaviour and EEG of drowsy and sleeping cats”. Daarin onderzocht hij het fenomeen “slaap” van vier katten. Gunnar Daan beeldde dit onderwerp slaap uit als 3D-tekening in het landschap.

Het werk is opgenomen in het project 'Kennisjaren 1994-2014' ter gelegenheid van het 380-jarig naar het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, waarmee kleurrijke figuren uit de geschiedenis van de universiteit geëerd werden.


Gerelateerd werk

Stadsmarkering S05, Van Starkenborghkanaal

Clubgebouw roeivereniging De Hunze, Praediniussungel

Woningen Reitdiep, Eiland 2


Links

www.gunnardaan.nl

wikipedia.org/wiki/GunnarDaan

rug.nl/society-business/sculpture-project/gunnar-daan

staatingroningen.nl: low-profile

staatingroningen.nl: stadsmarkering-s05

staatingroningen.nl: woningen-reitdiep-eiland-2