TegelmozaïekenKunstenaar

Jacqueline Smid en buurtbewoners


Locatie

Verschillende plekken in Tuinwijk


Materiaal

Speciale, felgekleurde tegeltjes uit Portugal. Een stratenmakerbedrijf heeft de tegels voor de huizen van de deelnemers geplaatst. Het hele project kostte 10.000 euro.


Korte beschrijving

Community Art, mozaïeken stoeptegels en huisnummerborden (ca. 80 stuks)


Stijl/vormgeving

Op sommige plekken wordt de stoep ineens opgesierd met een fraaie mozaïektegel. Er zijn afbeeldingen van o.a. dieren, bloemen en fruit. Alle figuren zijn opgebouwd uit kleine, felgekleurde scherven keramiek. Soms kom je de mozaïeken ook tegen als huisnummer.

Over de kunstenaar

Buurtbewoonster Jacqueline Smid (1963, Utrecht), studeerde Zorgwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt zich zelf niet kunstenaar maar “ambachtsvrouw”.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Door de wijkvernieuwing ontstond een nieuwe bevolkingssamenstelling. Buurtbewoners vertrokken, anderen vonden hier een nieuw thuis. Smid kreeg het idee een mozaïekworkshop te organiseren voor de wijkbewoners, zodat ze op een ongedwongen manier met elkaar konden kennismaken. Het initiatief werd een doorslaand succes. Ruim 70 bewoners meldden zich bij Smid. De meesten kozen een ontwerp uit, terwijl een enkeling zich waagde aan een eigen ontwerp.


Gerelateerd werk

Fietstunnel Moesstraat


Websites:

Interview met Jacqueline Smid

Presentatie Mozaïekproject

Website Jacqueline Smid