Pinguïns


Kunstenaar

Mattheus (Thees) Meesters


Locatie

Zuidgevel van woongebouw aan de Bottelroosstraat 5, de voormalige Bonifatiusschool.


Materiaal

Uitgesneden uit bronzen plaat. Gelast of gegoten. Hoogte 1,55 meter.


Korte beschrijving

2-dimensionale geveldecoratie. Compositie met 3 pinguïns in zwartgelakt brons.


Stijl/vormgeving

Een decoratieve afbeelding van de drie vogels, met een belangrijke rol voor het (zwart-witte) vormenspel. De pinguïns zijn tamelijk lineair van opzet als draadfiguren, de zwarte delen van de pinguïns zijn vlakken.  Het is een figuratief werk, waarbij de pinguins gestileerd zijn tot ‘witte’ en zwarte vlakken en contourlijnen. De zwarte vlakken spelen een belangrijke rol in de ritmische opbouw, waarbij de bovenste en onderste pinguïns naar rechts kijken, de middelste naar links, zodat er een zeker evenwicht in de beweging zit.Over de kunstenaar

Mattheus Meesters (Haren 1908–2002), beeldhouwer en medailleur, werd opgeleid aan Academie Minerva waar hij o.a. les kreeg van Willem Valk. Na de academie vervolgde hij zijn studie in Antwerpen aan het Hoger Instituut voor Schone kunsten.

Van zijn hand staan meerdere beelden in de stad. O.a. voor de Rijksuniversiteit ontwierp hij diverse penningen.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Geplaatst in 1968. Helaas is het werk beschadigd geraakt, waardoor de bovenste pinguïn een deel van de rug en onderkant kwijt is, de rechterpinguïn een deel van de onderkant.

"Je mag nog van geluk spreken dat de pinguïns door een paar oud-leerlingen toevallig op een rommelmarkt werden aangetroffen nadat ze ruw van hun muur waren gerukt", vertelde ons een wijkbewoonster.
Gerelateerd werk

-beeld "Spelende Kinderen", hoek Zonnelaan en Eikenlaan, Paddepoel

-beeld "Vogels", studentenflat Utopia, ter zijde van de Eikenlaan