Turnster
Vries01
Vries03
Vries04Kunstenaar

Wladimir de Vries (1917-2001)


Locatie

Sportcentrum, Blauwborgje 16


Materiaal

Marmer en brons 2,55 x 1,38 m


Korte beschrijving

Vermoedelijk het eerste kunstwerk op het Zerniketerrein.

Een afbeelding van een turnster tegen de muur bij de ingang van het sporthal, waarbij de figuur van de turnster met een andere steensoort is gemetseld dan de gebakken grijs geglazuurde baksteen waar de rest van de muur van is gemaakt. De contourlijnen zijn opgelegd in brons.


Stijl/vormgeving

De figuur van de turnster, die voorovergebogen staat, met één arm naar de grond en één in de lucht, is gestileerd. Het is nauwelijks meer dan een silhouet in een okerachtige marmer, met sterk aangezette contourlijnen in brons. Het kapsel is vervaardigd met rood-bruin marmer. De turnster vormt een eenheid met de muur, omdat het patroon van het voegwerk gewoon doorloopt.


Eigenaar

Rijksuniversiteit GroningenOver de kunstenaar

Wladimir de Vries is geen onbekende in Groningen. Velen zijn regelmatig op tochten door de stad één van zijn tientallen werken tegengekomen. Zo zijn o.a. van hem de Wisent in het Noorderplantsoen, het Veulen aan de Radesingel, het Denkstertje aan de Verzetstrijderslaan en natuurlijk ‘Blote Bet’, de titel die de Groningse bevolking gaf aan het beeld Landbouw en Veelteelt.

De Vries werd na de ULO opgeleid aan de Kweekschool, hoewel hij zelf liever naar de kunstacademie zou zijn gegaan. Uiteindelijk stapte hij over naar ABK Minerva, waar hij o.a. les kreeg van de bekende kunstenaar Willem Valk, die hem stimuleerde om beeldhouwer te worden. Ook vervaardigde hij vele wandsculpturen en reliëfs.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Gezien de enorme hoeveelheid andere – en bekendere – sculpturen van Wladimir de Vries zou je dit turnstertje niet heel erg groot belang toe kunnen dichten. Wel is het idee om bakstenen door gelijkvormige stenen van anderskleurig marmer te vervangen om een beeld te laten ontstaan, verrassend.


Gerelateerd werk (in Groningen)

Naast bovengenoemde beelden zijn er nog o.a. de volgende: Amazone (Woldweg), het Staand schoolmeisje met de minijurk aan de Nassaulaan, de Olifant aan de P.C. Hooftstraat, het Veulen aan de Radesingel, de Antilope aan de Kraanvogelstraat en het reliëf bij de ingang van het Augustinuscollege.


Links

www.staatingroningen.nl