Micro-Macro-Sprong
Berg03
Steenmeijer2



Kunstenaars

Trudi van den Berg (1959) en Jos Steenmeijer (1956)


Locatie

Gevel van de Zernike Library, Nettelbosje 2


Materiaal

Neonbuizen met verlichting, 11 x 24 m.


Korte beschrijving

Een 24 meter hoge ‘tekening’ van neonverlichting in twee contrasterende (rood–groen) kleuren aangebracht aan de gevel van het Duisenberg Building: onderaan de omtreklijnen van een man met een bal in zijn hand, bovenaan dezelfde man in vergrote versie, maar ook vervormd, alsof hij kromgetrokken is. Een viertal strakke lijnen verbinden de twee figuren.


Stijl/vormgeving

De man is gestileerd weergegeven in contourlijnen en verwijst meer naar het begrip ‘de mens, dan naar een individu. De uitvoering in neon – vanaf de jaren zestig regelmatig gebruikt in de kunst – geeft de tekening een modern stempel, als een reclameverlichting.

De vervorming van de man is als volgt verklaarbaar: er is gebruik gemaakt van een ‘pantograaf’, ook wel tekenaap genoemd, om de onderste silhouet te vergroten. Door echter de armen van dit traditioneel voor vergrotingen gebruikte instrument te manipuleren (verkorten, verlengen, de hoek van de normaal evenwijdig lopende armenparen te wijzigen) ontstaat er bovenaan niet alleen de vergrote, maar bolvormig vervormde tekening. Hier wordt op poëtische wijze de theorie van de econoom Keynes uitgelegd, dat macro-economie niet een optelling is van de micro-economie van individuen.

Deze redeneringsfout wordt de ‘fallacy of composition’ genoemd: samenstellingsfout.



Over de kunstenaars

Trudi van den Berg werd opgeleid aan ABK Minerva in Groningen. Zij werkt samen met Jos Steenmeijer, maar ook zelfstandig aan diverse projecten. Ook Jos Steenmeijer (1956) werd aan ABK Minerva opgeleid. Hij had toen al een technische opleiding gedaan. Zij hebben als uitgangspunt om pragmatisch, zonder ingewikkelde concepten of theorieën hun ideeën uit te werken.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het werk is een onderdeel van het project: Kennisjaren 1994–2014. Dit project werd gestart bij het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigde bij het 400-jarig bestaan.


Eigenaar

Rijksuniversiteit Groningen


Gerelateerd werk (in Groningen)

Aan de Oosterhamriklaan staan hun werk ‘Afsluitbomen’, in Sappemeer hun ‘Three o’tree’ en in Coevorden ‘De Spiekbrief’.

Van Steenmeijer zijn ook bekend ‘Uurwerker VIII' in de kerk Middelbert en Kringloop/Kreislauf te Leer (D).


Links

www.staatingroningen.nl