Worstelaars


Kunstenaar

Hans Mes


Locatie

Wilgenpad, langs het fietspad naast de parkeerplaats van de Vensterschool aan de Eikenlaan. In de nabijheid van voetbalveld, sporthal en zwembad.


Materiaal

Hardsteen, betonnen sokkel. Het beeld meet 55 x 70 x 50 cm.

Hoogte inclusief sokkel: 1,5 m.


Korte beschrijving

Vrijstaande sculptuur op sokkel, twee verstrengelde worstelaars. Het beeld wordt ook wel "Sumo Wrestlers" genoemd.


Stijl/vormgeving

Een figuratief werk van twee in elkaar verstrengelde figuren met een organische ronde vorm, ruw uit de steen gehakt. De twee worstelaars zijn zo met elkaar verstrengeld dat ze haast één zijn geworden. Hun organische vorm staat in schril contrast met de strakke betonnen sokkel in kubusvorm eronder. Het beeld lijkt op een dunne paal net boven de sokkel te zweven. Dat roept een spannende tegenstelling op met het feitelijke gewicht van de hardsteen maar ook met dat van twee worstelaars. De worstelaars krijgen daardoor een ongekende lichtheid en symboliseren kracht en zwaarte meer dan dat ze deze uitbeelden.
Over de kunstenaar

Hans Mes (Utrecht, 9 december 1950) volgde zijn opleiding Beeldhouwen en Monumentale vormgeving van 1973-1979 aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn atelier bevindt zich in de stad Groningen, maar hij werkt thans wereldwijd op locatie.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Hans Mes maakte zijn Worstelaars in 1979, nog tijdens zijn studie aan de Academie Minerva, geïnspireerd door een video die hij had gemaakt over de vechtkunsten. Bovendien was hij erg onder de indruk van het moderne Japanse toneel. Hij was zo fanatiek bezig met het maken van dit beeld dat hij samen met een vriend de sleutels van het atelier bij Minerva liet kopiëren om ook tijdens de vakantie door te kunnen werken. Op het laatst zijn ze betrapt en moesten ze de directeur beloven dat ze dat nooit meer zouden doen. Mes bood het beeld de gemeente Groningen als bruikleen aan. Uiteindelijk kocht de gemeente het op de dag na zijn afstuderen.


Gerelateerd werk

-Dreckschnabel, 1984, Bij de Sluis, Groningen

-Man in Ligstoel, 1984, Bataviastraat 31

-Tweemaster, 1995, Valreep 69, Groningen

-Gamma, 2001, Zernikelaan 23, GroningenWebsite van Hans Mes      /        Wikipedia