Geit



Kunstenaar

onbekend


Locatie

In de gevel van de Flankeurspoort in de Moestraat naast 69.


Materiaal

Hardsteen, vermoedelijk graniet


Korte beschrijving

Een in reliëf uitgehakte geit, gezien en profiel. Datum: IV-II-‘62


Stijl/vormgeving

De geit is in hoogreliëf uitgehakt. De gevelsteen is rechthoekig en de geit staat er redelijk ‘bladvullend’ op. De geit is gestileerd weergegeven met relatief weinig plastiek. Het is meer een uitgehakte tekening. Omdat in de achtergrond door het verder onbewerkt hakken een textuur is ontstaan, en de geit een redelijk glad oppervlak heeft, is de geit goed van de ondergrond gescheiden.






Over de kunstenaar

Onbekend. De steen is geplaatst in 1962, mogelijk bij een renovatie. Misschien van Mattheus Meesters (vergelijk de 29 gevelstenen aan de Van Oldenbarneveldtlaan e.a.) of Willem Valk?


Geschiedenis/betekenis van het werk

Er is niet duidelijk zichtbaar dat er ergens naar verwezen wordt, anders dan wat je ziet: een geit. Van architectuurhistoricus Jaap Ekhart is het idee afkomstig dat het zou verwijzen naar koemelkers (of naar een melkwinkel) waarvan er in de Moesstraat ooit velen waren. Vanwege de armoede werden er mogelijk geiten gehouden.

Er is op internet een discussie over dit onderwerp te vinden: de geit is immers geen koe en deze geit heeft zelfs geen uiers…

De datum 4 februari is de oprichtingsdatum van Vindicat. Een aantal studenten van Vindicat sloten zich aan bij de vrijwillige Flankeurs in 1830, toen ze ten strijde trokken tegen de Belgen. Misschien was het geitje een mascotte van deze groep Flankeurs en is de gevelsteen daar een herinnering aan.

De Flankeurspoort zelf werd rond 1925 gebouwd. Oorspronkelijk hingen er twee lampen links en rechts van de hoofdpoort, de daartoe behorende decoratie in het metselwerk is nog wel zichtbaar.


Websites:

artikel "Het geheim van de geit" door Derk Jaap Bessem

waarop is gereageerd door Groninganus