Fontein
West03
West01
Zernike fontein West 8Kunstenaar

Perry Maas voor West 8 urban design & landscape architecture b.v.


Locatie

Zernikeplein 11, voor de Van DoorenVeste


Materiaal

Gepigmenteerd beton, roestvrij staal


Korte beschrijving

Terracottakleurige fontein bestaande uit een omlopende zitbank en twee schalen waarover water in het bassin valt. In het bassin bevindt zich een rvs rooster waarin een abstractie van een houtsnede van de Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra te zien is. ‘s Avonds is de fontein verlicht van binnenuit en wordt de afbeelding geprojecteerd tegen de onderzijde van de schaal.

Stijl/vormgeving

Zakelijk vormgegeven prototype van een fontein in de kleuren van de Hanze-hogeschool. In het bassin een speelse referentie aan een werk van Johan Dijkstra, een affiche uit 1923 voor 'Naakt – Expositie De Ploeg'.Over de kunstenaar

Perry Maas heeft de fontein ontworpen namens West 8, een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw dat is opgericht in 1987 en vestigingen heeft in Rotterdam en New York. In 1999 heeft West 8 het Masterplan ontworpen voor het Zernike Campus. Sindsdien is het gebied veranderd van een strak stedelijk patroon met anonieme gebouwen naar een groene Campus. Sinds 2015 herziet het bureau het oorspronkelijke plan om de continuïteit van het concept voor het komende decennium te waarborgen.


Geschiedenis/betekenis van het werk

De fontein is geplaatst ter ere van het 42ste lustrum van de Hanzehogeschool.


Eigenaar

Hanzehogeschool Groningen


Gerelateerd werk

Masterplan Zernike Campus, kunstzinnige uiting, bijvoorbeeld de brugleuningen naar de Aletta Jacobshal.


Links

www.west8.com/projects/zernike_campus/