Gijs Bakker
Bakker02
Bakker01Kunstenaar

Gijs Bakker (1942)


Locatie

Zernikeplein, achter de Van OlstToren en BrugsmaBorg


Materiaal

Beton, granito. 1,40 x 2,70 x 1,45


Korte beschrijving

Vier maal staat er bij de fietsenstalling objecten: paarsgewijs geplaatst als tandwielen geribbelde kegelvormen van beton, met daaromheen ringen in een schalmvorm, die als zitplaats kunnen dienen.


Stijl/vormgeving

De kegelvormen zijn elegante punten, waarbij de ribbels ze enerzijds minder massief doen ogen en anderzijds, door de schaduwwerking een plastisch patroon geven.

Het woord granito geeft aan dat er korrels gesteente toegevoegd zijn aan het beton, waardoor het oppervlakte een levendige indruk geeft. We kennen de techniek ook onder de naam terrazzo, een uit Italië afkomstige techniek. Het is een abstracte vorm, die als autonoom kunstwerk gezien kan worden, maar door de mogelijkheid om er op te kunnen zitten, ook een gebruiksfunctie heeft. Als we beseffen dat de maker, Gijs Bakker, sieradenontwerper is, begrijpen we de vorm ook makkelijker: de kegels zijn dan tevens ringhouders…


Over de kunstenaar

Gijs Bakker werd opgeleid aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam en aan de Kunstfackskolan te Stockholm. Hij huwde collega Emmy van Leersum en gaf o.a. les aan de ABK te Arnhem, de TU te Delft en de Design Academy te Einhoven. Met kunsthistoricus en designcriticus Renny Ramakers richtte hij in 1993 Droog Design op.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Gijs Bakker heeft een enorme productie van sierraden op zijn naam staan. Hij ontwierp echter ook wel meubels en andere gebruiksvoorwerpen.

De bovenstaande betonnen banken zijn echter echter uniek binnen zijn œuvre.


Eigenaar

Rijksuniversiteit Groningen


Links

www.gijsbakker.nl

www.staatingroningen.nl