Vogels
oorspronkelijke vorm van het kunstwerk


Kunstenaar

Mattheus (Thees) Meesters


Locatie

Het gazon van studentenflat Utopia, het vroegere Hunzerheem. Zichtbaar vanaf de Eikenlaan.


Materiaal

Het beeld is gegoten in brons naar een geboetseerd model in was (klei?), waarvan een mal gemaakt is. Hoogte van het onbeschadigde werk exclusief de sokkel: 1,65 m.


Korte beschrijving

Bronzen beeld, waarvan nog slechts een deel aanwezig is, bestaat uit een tweetal vogels, een lijnenspel van vleugels, lijven en kopjes.


Stijl/vormgeving

Doordat beide vogels nogal lineair zijn uitgewerkt (als ware het een metalen vertaling van een met pen en inkt gemaakte tekening) en de overlappende delen door elkaar heen te zien zijn, ontstaat er een speels lijnenspel en krijgt het beeld kubistische trekken. Het beeld toont twee als duiven herkenbare vogels. Hoewel de duif de vrede symboliseert, kunnen we van dit beeld niet zeggen dat het die bedoeling ook heeft.


Over de kunstenaar

Meesters (Haren 1908–2002) was werkzaam als beeldhouwer en medailleur, opgeleid aan de Academie Minerva in Groningen waar hij o.a. les kreeg van Willem Valk. Na de academie vervolgde hij zijn studie in Antwerpen aan het Hoger Instituut voor Schone kunsten. Van zijn hand staan meerdere beelden in de stad. O.a. voor de Rijksuniversiteit ontwierp hij diverse penningenGeschiedenis/betekenis van het werk

Geplaatst in 1978. Het beeld is helaas beschadigd geraakt, over de toedracht is ons weinig bekend.

Gerelateerd werk

-beeld "Spelende Kinderen", hoek Zonnelaan en Eikenlaan, Paddepoel

-geveldecoratie "Pinguïns", Bottelroosstraat