Universum


Kunstenaars

Bewoners uit Paddepoel begeleid door: Angelique Boter, Gea Koopman en Ivonne Moorlag. Verder werkten mee: Derk den Boer en Ron Caspers.


Locatiekeuze

De werken hangen aan gevels van vier flats, aan de randen en toegangswegen van Noord-Paddepoel. Dit is een bewuste keuze: ze markeren de "ingangen" naar dit deel van de stad.


Materiaal

Waterbestendige multiplex panelen, gegrond. De afbeeldingen zijn geschilderd met acrylverf, weerbestendig gemaakt met laklaag.

Vervolgens ingelijst in frames van gegalvaniseerd staal en verankerd aan de gevel. Formaat van de afbeeldingen: ca. 360 x 480 cm, elk paneel meet 122x244 cm.


Korte beschrijving

De 4 werken zijn een geslaagd resultaat van een community art project; eerste ideeën, ontwerp en uitvoering door wijkbewoners, deskundig begeleid door een drietal kunstenaars. Het hele project  van 4 grote voostellingen is in anderhalf jaar tijd gerealiseerd.


Gerelateerd werk

Gea Koopman en Ivonne Moorlag waren ook betrokken bij het community art project "Huisje, boompje, beestje": twee mozaïekbanken aan de Zonnelaan.


Over de kunstenaars

Angelique Boter, schilder en illustrator, opgeleid aan ABK Minerva. Ervaren in muurschilderingen;

Gea Koopman volgde een opleiding aan ABK Minerva. Zij is actief op velerlei gebied, met name projecten als community art, installaties, film en fotografie;

Ivonne Moorlag studeerde af als illustratrice aan ABK Minerva en deed daarnaast opleidingen op het gebied van grafisch ontwerp. Zij houdt zich o.a. bezig met grafiek en zeefdruk.


Eigenaar

De flats zijn eigendom van Nijstee, behalve de Morgensterflat (Lefier).

Voorstelling 1: "Op- en ondergaande zon"


De voorstelling hangt aan de noordzijde van deze jongerenflat, op de hoek van de Zonnelaan en de Plataanlaan. In de zomerperiode zijn op deze plek zowel de opgaande als de ondergaande zon te zien. Ook zijn een aantal planeten en markante gebouwen uit de wijk in de voorstelling opgenomen.

Voorstelling 2: "Spica in sterrenbeeld Maagd"


Hier wordt Spica, de sterkst stralende ster in het sterrenbeeld Maagd, verbeeld. Er is gekozen voor een abstracte ‘kosmische ‘ achtergrond van een aantal vlakken. ’s Avonds geven een zevental ledlampen het sterrenbeeld weer. Vooral in het voorjaar en najaar zijn bij zonsopgang en -ondergang zowel het kleurbeeld als het lichtbeeld te zien.

Voorstelling 3: "De geschiedenis van Paddepoel"


Over de historie van Paddepoel, ver vóór de bouw van de wijk. Gemaakt op basis van bestudering van de oude historie van de stad en oude kaarten van het gebied. De voostelling heeft twee lagen; de achtergrond laat een deel van het geometrische grondplan van de huidige wijk zien (stempelwijk).

Voorstelling 4: "De meanderen van het Reitdiep"


Verbeeldt de meanderen van het Reitdiep, ooit kronkelend stromend door het Groningse land. De ondergrond is gemaakt door, groepsgewijs, met de voeten divers en kleurrijk te schilderen. Daarop is vervolgens de loop van het Reitdiep geschilderd, vergezeld door de twaalf sterrenbeelden.