Lucy


Kunstenaar

Bastiaan (Bas) de Groot (1948)


Locatie

Dit beeld staat in het Zonneplantsoen oftewel Orionpark, in een omzoomd gedeelte, tegenover de ingang van de Orionflat op de hoek Orionlaan/Grote Beerstraat.


Korte beschrijving

In messing gegoten beeld van een vrouwentorso op marmeren sokkel, geplaatst op een gazon in een afgescheiden deel van het park.


Materiaal/techniek

Dit beeld komt uit een serie van vier torsen  en is het enige dat in metaal is gegoten. De oppervlakte heeft een bruinige patina. De sokkel is later toegevoegd (zie Geschiedenis)


Stijl/vormgeving

Figuratief. Met dit werk wil Bas de Groot schoonheid en erotiek uitbeelden. In de houding van de tors heeft hij het klassieke uitgangspunt gehanteerd van de contrapost. Dat wil zeggen, dat de heup en schouders in verschillende vlakken enigszins ten opzichte van elkaar zijn gedraaid.


Over de kunstenaar

Bastiaan de Groot, geboren 11/12/1948 te Tietjerkstradeel, maakt vooral werk in marmer en graniet. Opleiding aan Academie Minerva in Groningen. Hij woont ook in de stad. Sinds 1980 zijn zijn beelden veel abstracter geworden.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Geplaatst in 1985. Het werk is in 1988 gestolen, waarbij de voet werd doorgezaagd. Korte tijd later werd de torso in de struiken teruggevonden. In 1997 werd het beeld op een voet geplaatst, deze stevigere verankering was nodig nadat verschillende keren geprobeerd is om het beeld omver te trekken.


Eigenaar

nog niet bij ons bekend


Gerelateerd werk

In Groningen staan 3 andere sculpturen van Bastiaan:

- Zittende vrouw, Prinsentuin (1975)

- Geknielde vrouw, Savornin Lohmanplein (1976)

- de Ontmoeting, Hoornsepad (1984)


Website van de kunstenaar

  www.bastiaandegroot.nl