Spelende Kinderen


Kunstenaar

Mattheus (Thees) Meesters


Locatie

Op het gazon voor de Castorflat, op de hoek bij de kruising van de Zonnelaan en de Eikenlaan.


Materiaal

Kalksteen


Korte beschrijving

Een beeld van twee sterk gestileerde kinderfiguren, een jongen en een meisje De jongen maakt een handstand, gedragen op de armen van het meisje.


Stijl/vormgeving

Hoewel uitgegaan van de visuele werkelijkheid, zijn de figuren sterk gestileerd tot geometrische vormen. Het beeld krijgt zo het karakter van een abstract geconstrueerd vormenspel van driehoeken, rechthoeken en cirkels.

Het heeft een sterk frontaal aangezicht. Van voren zie je een silhouet, van opzij daarentegen zie je slechts een rechthoekige omtrekvorm met een aantal horizontale lijnen.

Het meisje staat op de grond en draagt de jongen. Aanvankelijk ontwierp Meesters het beeld andersom, maar mevrouw Meesters attendeerde haar man er op dat het meisje een rok draagt, die anders over haar hoofd zou vallen…

Over de kunstenaar

Mattheus Meesters werd op 30 augustus 1908 geboren in Haren (Gr). Hij genoot een opleiding aan de Academie Minerva (als leerling van o.a. Willem Valk) en tijdens de oorlogsjaren later in Antwerpen, aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Via de vader van Willem Valk geraakte Meesters als medailleur aan het werk en ontwierp wedstrijd- en herdenkingspenningen.

Na de oorlog trouwde hij en kreeg zes zoons. Hij veranderde later zijn achternaam in Rijkhold Meesters, naar de naam van zijn moeder. Hij sloot zich in 1964 aan bij de De Ploeg. Hij overleed op 3 december 2002 in de Stad. 


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het beeld, dat in 1970 geplaatst is, was een geschenk van de 60-jarige woningbouwvereniging Volkshuisvesting aan de gemeente. Het werd geplaatst bij de Castorflat waar de 5000ste woning in gebruik werd genomen.

Hoewel het beeld geen titel heeft, wordt het ook wel Spelende Kinderen genoemd, door sommigen in de wijk ook wel gekscherend "de TV" aangezien het middendeel associaties oproept met een televisie met een daarboven geplaatste antenne.


Gerelateerd werk

Er zijn in Groningen veel werken van Mattheus Meesters te zien, 8 beelden en vele gevelreliëfs o.a. aan de flats in de Almastraat en omgeving. In Selwerd vinden we nog:

- "Pinguïns" aan de gevel van de voormalige school aan de Bottelroosstraat 5;

- "Vogels", alhoewel niet meer intact, in het gazon van Utopia (vroeger Hunzerheem) en zichtbaar vanaf de Eikenlaan.

Gezien de nabijheid is hier nog vermeldenswaard: de "Zonaanbidster" in het Noorderplantsoen.