Madonna van de Nevelen


Kunstenaar

Luk van Soom


Locatie

Dit beeld staat tussen het Jaagpad en het Reitdiep, niet ver van de fietsbrug bij de Voermanhaven.


Korte beschrijving

Het beeld verbeeldt een vrouw, meer dan ‘mans’ hoog, met wapperend haar en een rijk plooiend, golvend, lang gewaad. Het lichaam is naar het noorden gericht.


Materiaal

Het beeld is gegoten in brons, naar een geboetseerd model.


Stijl/vormgeving

In het beeld is een vrouwelijk figuur herkenbaar, dat, hoewel niet werkelijk zichtbaar, een kind lijkt te wiegen: Onze Lieve Vrouwe, Maria. De oppervlakte van het werk is sterk golvend en tamelijk ruw geboetseerd, waardoor het beeld een expressief karakter krijgt met een sprookjesachtige sfeer: als een door de mist omhuld ‘wit wief’. Niet alle lichaamsdelen zijn goed herkenbaar, het lichaam wordt meer gesuggereerd.Over de kunstenaar

De Belg Luk van Soom (1956) maakte dit beeld. Hij was al op jonge leeftijd bezig als kunstenaar. Steeds is hij op zoek naar de grenzen van de realiteit en de verbeelding. Zijn werk wordt bevolkt door mythologische en bijbelse figuren, maar ook door diepzeeduikers en astronauten.

Veel van zijn veelal monumentale werk wordt geboetseerd en  vervolgens uitgevoerd in allerhande materialen zoals brons, polyester en aluminium.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het beeld is geplaatst in 2005, een gift van Louwris Kroon als  vertrekkende directeur van de woningcorporatie IN. Op zijn verzoek stuurden huurders wensen in voor dit cadeau. Het idee van Wim Grijze werd uitgekozen.

Het beeld is een kopie van een beeld dat in België staat.

 

Eigenaar

Gemeente Groningen


Gerelateerd werk

Van Luuk van Soom is verder geen werk in Groningen bekend.


Website van de kunstenaar

www.lukvansoom.com