Genesis


Kunstenaar

Henri de Wolf


Locatie

Zuidgevel van de Bisschop Bekkersschool aan de Siriusstraat 1.


Materiaal

Aluminium


Korte beschrijving

Een wandplastiek van twee aluminium rechthoeken. Het bovenste  deel is alleen een ‘doos’, op kleine afstand van het grote aluminium deel daaronder. Uit het onderste deel steken uit de rechter bovenhoek 10 buizen en links nog een. Ze variëren in dikte. Aan de basis ontspringen vormen die aan bloemknoppen doen denken.


Stijl/vormgeving

Het plastiek kan constructivistisch genoemd worden, vanwege de gebruikte techniek en de geometrische vormentaal, zij het dat de bloemknoppen daarmee een expressief contrast vormen. Ook ruimte, of beter gezegd leegte, speelt een beeldende rol.
Over de kunstenaar

Henri de Wolf (Magelang, Indonesië, 1938 – Groningen, 1986) was in Groningen een kleurrijke figuur. Hij ontving zijn opleiding o.a. aan Academie Minerva en was actief als schilder, graficus, beeldhouwer en grafisch ontwerper. Daarnaast richtte hij Forma Aktua op en hij was ook actief in de politiek en als jazzmuzikant.

Zijn vader  was KNIL-militair, het gezin kwam in 1951 naar Nederland.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Geplaatst in 1966.  De titel Genesis verwijst naar het eerste boek van de bijbel, waarin het ontstaan van de wereld beschreven wordt.


 

Gerelateerd werk

-de stalen Vijf Mei vlag in Nieuwstad, tegenover galerie Forma Aktua (1982).

-gedenksteen met troffel (100 Jaar  Sociaal-Democratische Bond), zijgevel van café de Beurs, Folkingestraat (1988).


Website:

Een  radioprogramma van de VPRO, gewijd aan Henri de Wolf