Blauwbörgje


Het betreft hier een groep kunstwerken op één locatie. Hieronder een overzicht van de gezamenlijke kenmerken.


Locatie

Kunstwerken in of aan het gebouw van verpleeghuis 't Blauwbörgje (Dignis) aan de Zonnelaan 8. Wanneer u te voet gaat kunt u het gebouw vanaf de Zonnelaan bereiken over een voetpad langs de zuidzijde van de nieuwe studentenflat "Campus Zonnelaan", in andere gevallen alleen via de Andromedastraat. Het stukje weg met parkeerplaats voor Blauwbörgje heet officieel, enigszins verwarrend, ook Zonnelaan.


Kunstenaar

Jacob van der Meij. Hij is in 1923 geboren in Amsterdam en werd opgeleid aan de Rijksopleiding Instituut voor Teekenleraren Amsterdam, de Rijksacademie van Beeldende Kunsten Amsterdam en het Nationaal Hoger Instituut Antwerpen tussen 1941 en 1949. Hij verbleef ook langere tijd in het noorden: in Beetsterzwaag, Hemrik en Bontebok. Zijn werk is doorgaans monumentaal van aard en een reactie op de moderne consumptiemaatschappij. Hij overleed in 1999.


Materiaal

Alle werken zijn van aluminiumbeton.


Stijl/vormgeving

De vormgeving van de beelden en plastieken zijn tamelijk abstract en expressief. De mens- en diervormen zijn veelal wel te herkennen, maar rudimentair aangegeven. De kunstenaar ging in zijn werkproces het materiaal op tamelijk willekeurige en gevoelsmatige wijze te lijf. Hij werkte als volgt: hij bekleedde houten bekistingen met piepschuim en bewerkte dat vervolgens met een lasapparaat. Hierdoor smolten delen van de kunststof weg of klonterden samen. De aldus ontstane mallen werden volgegoten met aluminiumbeton. Na verharding ontstonden aldus de grillige vormen, die eruit zien als door de natuur en de tijd geërodeerde vormen. Delen van het geheel werden beschilderd.


Geschiedenis/betekenis van het werk

De werken zijn geplaatst tussen 1973 en 1976 in het kader van de toenmalig één procentsregeling. Van der Meij becommentarieerde in zijn werk de moderne consumptiemaatschappij met zijn strakke onpersoonlijke architectuur en een gebrek aan verwondering en aan emotie.

 

Gerelateerd werk

-ook van Van der Meij is de fontein "het Groeisymbool" uit 1972, op de hoek van de Zonnelaan en de Pleiadenlaan (voormalige Rabobank).


de entree van Blauwbörgje aan de noordzijde, met links een van de twee staande werken, geplaatst in 1976

wachter of toren?



in het bovenste gedeelte

is een constructie zichtbaar

het tweede staande werk

op de binnenplaats,

zonder titel



helaas is het bovenstuk afgebroken

11 wandreliëfs