MozaïekBankjes

Op deze locatie wordt momenteel nieuw gebouwd.

De kunstwerken zijn in opslag geplaatst. We hebben bergepen dat het de intentie is om de kunstwerken een nieuwe plek te geven. Over de planning en de locatie is op dit moment bij ons nog niets concreets bekend.


Kunstenaars

Gea Koopman & Ivonne Moorlag in samenwerking met kinderen van de  Bisschop Bekkersschool (zie Genesis), bewoners van Bernlef en wijkbewoners.


Locatie

(op dit moment zijn de banken even niet meer aanwezig op de plek bij de kruising van de Zonnelaan en de Eikenlaan)


Materiaal

Beton, keramiektegels en glasscherven.


Korte beschrijving

Twee banken, type ouderwetse sofa, van beton. Bekleed met een kleurrijk mozaïek van keramiekscherven.


Stijl/vormgeving

De vorm van deze betonnen sofa’s verwijst naar een prototype van het klassieke ronde model met een hoge rugleuning en één zijleuning. De associatie met een zachte zit contrasteert hier echter met het stoere en massieve karakter van deze twee banken.

De scherven kunnen overal afkomstig van zijn: borden, tegels e.d. Van een lichtgroene soort zijn ook kleine vierkante en ongebroken tegeltjes gebruikt. De linkerbank kent meer organische vormen met afbeeldingen van dieren (slang, poes e.d.) de rechterbank heeft kent meer geometrische vormen, waaronder een rij gevels van huizen.

De banken zijn te vergelijken met werk van de Spaanse architect Antonio Gaudi, die in het Parc Guell o.a. een lange slingerende bank met mozaïek liet bekleden. De banken zijn tevens geïnspireerd door het werk van Miro en Hundertwasser.

Over de kunstenaars

Gea Koopman volgde een opleiding aan ABK Minerva. Zij is actief op velerlei gebied, m.n. met projecten als community art, installaties, film en fotografie.

Ivonne Moorlag studeerde af als illustratrice aan ABK Minerva en deed daarnaast opleidingen op het gebied van grafisch ontwerp. Zij houdt zich bezig met grafiek, zeefdruk


Geschiedenis/betekenis van het werk

Koopman en Moorlag leidden dit project 'Huisje, boompje, beestje', als startproject voor 'De wijk als werkplaats'. De banken zijn bedoeld als ontmoetingsplek voor jong en oud, binnen het verloop van het project hebben kinderen van de B. Bekkersschool oudere bewoners van Bernlef al kunnen ontmoeten en geïnterviewd.

De banken werden geplaatst in 2012. De banken zijn een geslaagd resultaat van een community art project, waarbij kunstenaars samenwerken met wijkbewoners.

 

Gerelateerd werk

-beide kunstenaars werkten ook mee aan "project Universum" in Paddepoel.


Websites:

Gea Koopman

Ivonne Moorlag