kunstpad.info

kunst in de Groningse wijken

Paddepoel, Tuinwijk en Selwerd

Home

Tegelmozaïeken

2009

 

 

Kunstenaar

Jacqueline Smid en buurtbewoners

 

Locatie

Verschillende plekken in Tuinwijk

 

Materiaal

Speciale, felgekleurde tegeltjes uit Portugal. Een stratenmakerbedrijf heeft de tegels voor de huizen van de deelnemers geplaatst. Het hele project kostte 10.000 euro.

 

Korte beschrijving

Community Art, mozaïeken stoeptegels en huisnummerborden (ca. 80 stuks)

 

Stijl/vormgeving

Op sommige plekken wordt de stoep ineens opgesierd met een fraaie mozaïektegel. Er zijn afbeeldingen van o.a. dieren, bloemen en fruit. Alle figuren zijn opgebouwd uit kleine, felgekleurde scherven keramiek. Soms kom je de mozaïeken ook tegen als huisnummer.

 

 

 

 

Over de kunstenaar

Buurtbewoonster Jacqueline Smid (1963, Utrecht), studeerde Zorgwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt zich zelf niet kunstenaar maar “ambachtsvrouw”.

 

Geschiedenis/betekenis van het werk

Door de wijkvernieuwing ontstond een nieuwe bevolkingssamenstelling. Buurtbewoners vertrokken, anderen vonden hier een nieuw thuis. Smid kreeg het idee een mozaïekworkshop te organiseren voor de wijkbewoners, zodat ze op een ongedwongen manier met elkaar konden kennismaken. Het initiatief werd een doorslaand succes. Ruim 70 bewoners meldden zich bij Smid. De meesten kozen een ontwerp uit, terwijl een enkeling zich waagde aan een eigen ontwerp.

 

Gerelateerd werk

Fietstunnel Moesstraat

 

Websites:

Interview met Jacqueline Smid

Presentatie Mozaïekproject

Website Jacqueline Smid

 

 

COPYRIGHT © | ALL RIGHTS RESERVED

PRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS