3 stenen



Kunstenaar

Gjalt Blaauw


Locatie

In het Bessemoerpark, voor het buurtcentrum Tuinwijk


Materiaal

Belgische hardsteen en Vaurion (Franse kalksteen)


Korte beschrijving

Een opeenstapeling van drie stenen uit verschillende materialen en met sterk uiteenlopende vormen en positionering. Het werk heeft een robuuste en krachtige vorm. De middelste en bovenste steen hebben beide een langgerekte vorm maar contrasteren met elkaar door het materiaalgebruik en de plaatsing in verschillende richtingen. De bovenste steen lijkt in een labiel evenwicht te zijn, schijnbaar achteloos geplaatst, typerend voor het werk van Gjalt Blaauw. De onderste steen fungeert als een sokkel en contrasteert weer met de bovenste stenen door zijn donkere kleur en ingetogen, richtingloze en relatief gladde vorm.


Stijl/vormgeving

Abstract, associatief


Geschiedenis/betekenis van het werk

Het beeld werd, in de herinnering van de kunstenaar zelf, rond 1976 gemaakt. Daarna stond het lange tijd buiten bij het CBK in Groningen. In 2015 werd door de mensen van kunstpad.info contact gezocht met het CBK om na te gaan wat er bewaard was gebleven van de uit de wijken verdwenen kunstwerken (zie kaart). Een resultaat van dit contact was de mogelijkheid om een nieuw werk te (her)plaatsen en op 10 juni 2016 werd het beeld onthuld in het Bessemoerpark, voor het vernieuwde buurtcentrum "Tuinpad".



Over de kunstenaar

Gjalt Blaauw, geboren in Grou (1945) volgde eerst een jaar de opleiding aan de avondacademie Vredeman de Vries te Leeuwarden. Toen die academie na een jaar ophield te bestaan ging hij naar Arnhem, waar hij een jaar de dagopleiding aan de Kunstacademie in Arnhem volgde. Toen deze opleiding daar werd gestaakt vervolgde Blaauw de dagopleiding beeldhouwen aan de Academie Minerva in Groningen, waar hij nog steeds werkt en woont sinds zijn afstuderen in 1969.

Na een periode van twee jaar waarin hij deelnemer was van het collectief ICW (Instituut voor Creatief Werk) in Finsterwolde, maakte Gjalt Blaauw in 1972 zijn eerste werk: "Mannetje", dat enkele jaren later werd geplaatst op een heuvel in het Noorderplantsoen. Dit was gelijk zijn laatste figuratieve werk. Hij legde zich toe op abstract werk in steen, waarbij "stapeling", "balans" en "ongepolijstheid" trefwoorden zijn. Later, vanaf de jaren tachtig, begon hij ook met gelast staalplaat (vaak corten staal) werk te maken, dat veelal plastisch en beweeglijk van aard is.

De uitdrukking naar de beschouwer is vooral dat mensen zelf hun associaties moeten kunnen maken - precies zoals hij zelf ook werkt. Om die reden is Blaauw ook gestopt met het geven van titels aan zijn werk.

 

Gerelateerd werk

In Groningen staan een 9-tal werken van Gjalt Blaauw. Ook buiten de stad vinden we veel van zijn werk, o.a. in Assen, Winschoten en Leiden.


Websites:

Gjalt Blaauw

staatingroningen.nl (Gjalt Blaauw)