Memories


Kunstenaar

Gert Jan Mulder


Locaties

Kruispunt Kastanjelaan en Eikenlaan aan de gevel van het flatgebouw links aan het einde van de Kastanjelaan, vlak voor het kruispunt.


Materiaal

Oorspronkelijk lichtgevend gevelkunstwerk, samengesteld uit verschillende losse elementen. Aluminium, polyester, polystyreen, staal, lichtbuizen.


Korte beschrijving

Het kunstwerk hangt als abstracte verzameling van hebbedingen aan de zijgevel van een flat. Abstracte gevelkunst in 3D met tl-buizen op een raamwerk en in de ruimte gemonteerde onderdelen.


Stijl/vormgeving

Memories, memories bestond oorspronkelijk uit twee gevelsculpturen die samen een herkenningspunt moesten vormen. De sculpturen zijn op twee tegenover liggende zijgevels geplaatst, gescheiden door een straat. Ze vertoonden overeenkomsten in vorm, maar onderscheidden zich op kleine onderdelen en in kleurgebruik van elkaar. Gert Jan Mulder beschreef de betekenis als volgt: "Het idee achter het ontwerp komt voor uit gesprekken met de bewoners. Iedereen kent van die souvenirtjes - steentjes, prulletjes of een suikerzakje - die ergens van meegenomen zijn. We bewaren ze meestal op een hoekje van de vensterbank, in een schaaltje op de schoorsteenmantel, samen met die oude fietssleutel, elastiekjes en een paperclip. Zo heb ik de kopgevels van de twee flats beschouwd als de hoekjes van de schoorsteenmantel van de wijk, met erop wat prullaria, een vaasje, potje, een ovaal pillendoosje en een onbeduidende haarklem.

De twee neonlijnen op de gevels hebben een belangrijke compositorische bijdrage en hebben vooral bij donker een baken functie, als visuele toegangspoort tot de wijk."



Over de kunstenaar

Gert Jan Mulder Studeerde van 1970 tot 1978 aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij is nu werkzaam als beeldhouwer en docent (autonome beeldende kunst en vormgeving ruimtelijk ontwerp) aan de Academie Minerva in Groningen.


Geschiedenis/betekenis van het werk

Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de wijk gaf woningbouwvereniging Gruno opdracht tot het maken van de kunstwerken. Gert Jan Mulder ontwierp beide werken na gesprekken met een aantal bewoners. Hij voelde zich nauw verwant met de wijk: "Ik heb zelf ook als puber in de wijk gewoond, waar destijds vooral jonge startende gezinnen naar toe trokken. Het wonderlijke is dat het bij terugkeer in 1995 een heel vergrijsde wijk bleek te zijn geworden met oudere mensen die er vanaf het eerst uur gewoond hebben. De kinderen natuurlijk inmiddels de deur uit, zijn zij er blijven wonen, achtergebleven met hun herinneringen en lege slaapkamers."

Aan de overkant van de straat bevond zich het tweede deel van deze gevelsculptuur. Bij de renovatie van de gevel is dat deel echter begin van de 21ste eeuw verwijderd. Of het bewaard is gebleven, is niet bekend.

In dit artikel beschrijft Natalja Oosterbaan het werk in straatkrant De Riepe.


Selwerd zonder visuele poort - Dat kan niet waar zijn!


Gerelateerd werk


in Groningen:

Over tijd (4 delen), 1993, Brailleweg (Noord-Willemskanaal)

Still life, still life, 1995, Leonard Springerlaan

Zonder titel, 1995, Paterswoldseweg