The changing same
Blok01
Blok02



Kunstenaar

Maree Blok (1959) en Bas Lugthart (1955)


Locatie

Nettelbosje (Lelievijver)


Materiaal

Roestvrij staal, hoogte 4,50 x breedte 1,00 x diepte 0,10 m


Korte beschrijving

De watersculptuur toont een vrouwelijke figuur in elegante houding en is gemaakt van rvs. Het beeld staat in het midden van de vijver voor het Duisenberg Building. Binnen de vrij dikke omtrek spuit water omhoog, waardoor gedeelten van de figuur aan het oog worden onttrokken. De waterstraal reikt tot boven aan de schouder om vervolgens in een dichte nevel uiteen te vallen. Als het vriest ontstaan er grillige ijspegels.


Stijl/vormgeving

Sterk gestileerde menselijke figuur, waarvan alleen de omtreklijn zichtbaar is. De figuur staat in een klassieke contrapost met een vast standbeen en een losser speelbeen. Het is bijna een tweedimensionele tekening.


Eigenaar

Rijksuniversiteit Groningen



Over de kunstenaars

De beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart wonen en werken in “Villa Mundi” te Onderdendam. Sinds 1990 werken zij samen en brengen hun werk onder gezamenlijke naam uit.
Lugthart studeerde van 1973 tot 1978 aan de Academie Minerva Groningen en van 1979 tot 1981 aan de Academie des Beaux Arts in Bordeaux. Blok studeerde van 1982 tot 1987 aan de Academie Minerva waarbij ze het laatste jaar van haar studie in Indonesië doorbracht. Sinds hun samenwerking reizen zij vaak naar Azië en werken daar aan verschillende grote kunstprojecten.


Geschiedenis/betekenis van het werk

The changing same verbeeldt het onderzoeksgebied van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Ze houden zich bezig met de dynamische processen waarbij het uitgangspunt is dat deze alleen begrepen kunnen worden door de individuele mens in ogenschouw te nemen. Het water van de fontein is volgens de kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart de ruggengraat van de mensfiguur. Het is een metafoor voor het vermogen van de mens zichzelf en zijn omgeving steeds weer te veranderen, zonder zichzelf te verliezen.

Het werk is opgenomen in het project 'Kennisjaren 1994-2014' ter gelegenheid van het 380-jarig op weg naar het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen, waarmee kleurrijke figuren uit de geschiedenis van de universiteit geëerd werden.


Gerelateerd werk

Lugthart: Fontein Noorderbuitensingel

Maree & Lugthart: Stand der dingen, Prinsesseweg